2017.08.03.
12:23

Írta: Maestra Eszter

Mielőtt nyelvtanulásba kezdesz...

Pár ötlet, amit érdemes végiggondolni, mielőtt egy (új) nyelv elsajátításába kezdenél.

Fogalmazd meg konkrétan a célodat, amiért tanulsz: munkádhoz szükséges, diplomádhoz kell a nyelvvizsga, szeretnél egy új kultúrát megismerni, külföldön akarsz élni/dolgozni, kedvenc sorozatodat szeretnéd megérteni, kommunikálni szeretnél a nyaralásod alatt.

nyelv.jpg

Ha már a célodat tudod, fogalmazd meg a tanulási tervedet: mennyi időt tudsz hetente a tanulásra fordítani, milyen anyagi és egyéb (hanganyagok, könyvek, online leckék) forrásaid vannak, milyen tempó lenne alkalmas, egyedül vagy csoportban, tanárral vagy tanár nélkül vágsz bele a tanulásba.

Eddigi tapasztalataid a segítségedre lesznek, hogy fix órarended legyen, esetleg külföldi tanfolyamra mész, vagy egy jó tankönyv segítségével indulsz el, vannak-e a környezetedben olyanok, akivel gyakorolni tudod a beszédet, hogyan sajátítasz el új nyelvtani egységeket.

Ha már nekiálltál a tanulásnak, ne csüggedj el, egy-egy nehezebb időszakban (mindig van olyan szó, vagy nyelvtan ami nehezebb, de idővel ezek is szépen beépülnek). Gondolj ilyenkor vissza arra, hogy miért is tanulsz ez segít visszatalálni a motivációdhoz és a továbbhaladáshoz is. Legyél kitartó, az anyanyelvedet sem 3 hónap alatt sajátítottad el. Bízz magadban, nincs olyan, hogy: túl öreg, túl elfoglalt, soha nem tanultál meg még egy nyelven sem. Ha van belső motivációd és terved - esetleg egy támogatód, mentorod, megfelelő tanárod  - ezek segítenek a negatív hangulaton átlépni. Soha ne a kifogásokat keresd, hanem a neked megfelelő módszert és megoldási lehetőségeket!

A tanulás során, ne kapkodj, ne akarj egyszerre mindent tudni, érteni, tagold az anyagot apróbb lépésekre. Ne félj a hibáktól, gyakorolj bátran és minél többet. Mind a négy fő készséget fejleszd: olvass rendszeresen, minél korábban próbálkozz élő szövegekkel (netes cikkek téged érdeklő témákban; mesék), de a könnyített olvasmányok is nagyon hasznosak.  Hallgass zenét, podcastokat, rádiót, hangoskönyveket. A két terület remekül ötvözhető, ha a hangoskönyvet olvasod is hallgatás közben, vagy a zeneszöveget először olvasod, majd együtt énekled az előadóval. (csak bátran!) Írj - kezdetben - mondatokat a megtanult szavakkal, nyelvtani formákkal, bevásárlólistát, majd vezess idegen nyelven naplót, keress  - lehetőség szerint anyanyelvi - chatpartnert. Beszélj amikor csak lehet, akár magadban is  - kommentáld amit látsz, amit csinálsz, kommunikálj a tanulótársaiddal, tanároddal, keress beszélgetőklubot, vagy a környékeden előforduló külföldiek társaságát (ha van rá módod).

Jó tanulást!

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: tipp olasz nyelvtanulás beszéd coaching

A bejegyzés trackback címe:

https://maestra.blog.hu/api/trackback/id/tr712716898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása