2017.12.01.
07:09

Írta: Maestra Eszter

Olasz karácsonyi édességek

Olaszország nemhiába híres a konyhaművészetéről, nemcsak a tésztaételek, de a karácsonyi desszertek palettája is igen sokszínű ebben az országban. A számtalan karácsonyi desszert jellemző alapanyagai között megtalálható a csokoládé, a mandula, a mogyoró, a mazsola, a különböző kandírozott gyümölcsök és a méz.

Nézzünk meg néhányat ízelítőnek:

1. Panettone: ami nekünk a beigli, az az olaszoknak a panettone. Milánói eredetű édesség, ami a karácsonyi ebéd és vacsora végén nem hiányozhat az asztalról. A süteménynek jellegzetes magas hengerformája van, kicsit hasonlít a mi kuglófunkhoz. Íze is emlékeztet a kuglófra, nagyon levegős, könnyű sütemény, benne sok mazsola, cukrozott gyümölcs, narancshéj, az egész megszórva vaníliás cukorral. 

2. Pandoro: veronai eredetű, nyolcágú csillag alakú foszlós kalács,  zsírosabb a panettonénál és egyetlen előírt fűszere a vanília.

3. Panforte: tipikus sienai fűszeres édesség.

4. Torrone: mézes-mandulás nugát Cremonából.

5. Struffoli: nem maradhat el a nápolyi karácsonyi asztalokról. Mézben áztatott, aranyszínű kis golyócskák kandírozott gyümölcsdarabokkal.

6. Gubana:  magvakkal és aszalt gyümölcsökkel gazdagon töltött kelt tészta Friuli tartomány kedvelt édessége.

7. Ricciarelli: egyszerű, rafináltan finom, könnyen, de nem gyorsan elkészíthető, sienai, karácsonyi, mandulás sienai aprósütemény.

Hozzávalók:

500 gr hámozott mandula

300 gr kristálycukor

20 gr vaníliás porcukor

2 nagyobb tojás fehérjéje

Fél kiskanál szódabikarbóna

1 narancs lereszelt héja

Keserű mandula aroma, ízlés szerint

Vaníliás porcukor a tetejére

Elkészítés:

Vágjuk fel egészen apróra a mandulát, egy mélyebb tálba öntsük össze a kristálycukrot, a vaníliás porcukrot, a felaprított mandulát, adjuk hozzá a szódabikarbónát, a narancs lereszelt héját és az egészet jól keverjük össze. Ezután tegyük bele a felvert fehérjéket, esetleg néhány csepp keserű mandula aromát és kézzel gyúrjuk homogén keverékké. Fedjük le a tálat, és szobahőmérsékleten hagyjuk 1 napig állni.

A mandulás tésztából formáljunk 4-5 cm széles „szalámikat”, ezekből vágjunk kb. 1 cm vastag szeleteket, és a kezünkkel alakítsunk belőlük, kissé lekerekített élű rombuszokat. Helyezzük a sütiket egy sütőpapírral bélelt tepsire, a tetejüket szórjuk meg porcukorral, és 160-180 fokra előmelegített sütőben, süssük kb. 15-20 perc alatt aranysárga színűre, a lényeg, hogy világosak és puhák maradjanak. Nem kell megijedni, hihetetlenül puhák lesznek, és szinte nyersnek tűnnek, hagyjuk kihűlni a tepsin, hidegen, a külsejük megkeményedik, de a belsejük lágy marad.

Zárt dobozban több napig is elállnak és az ízük szinte egyre fantasztikusabb!

(forrás: http://izek-muveszete.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=1186132)

8. Cartellate: karácsonyi sült tésztacsiga Pugliából. Mustsziruppal, vagy mézzel locsolják, fahéjjal megszórva találják.

3 komment

Címkék: olasz karácsony édesség recept

A bejegyzés trackback címe:

https://maestra.blog.hu/api/trackback/id/tr6913406937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

takacsveca93 2018.03.10. 19:32:29

Alapanyagokat mindig itt keresek, nagyon szeretem az online újságokat :) Mindig látod merre van akció.
www.ujsagomat.hu/tesco/
süti beállítások módosítása