2018.08.16.
10:42

Írta: Maestra Eszter

Olvass idegen nyelven!

Idegen nyelven olvasni sikerélmény, motiváció a további nyelvtanuláshoz, jobban rögzülnek az új szavak és a nyelvtani formák, megismered az adott nyelvű kultúrát, történelmet, gondolkodásmódot.

Hogy ez valóban így legyen, mutatok néhány tippet.

reading-925589_960_720.jpg

1. Válassz a szintednek megfelelő szöveget, lehetőleg olyan témában ami valóban érdekel téged. Akkor a szintednek megfeleő a szöveg, ha a szavak 70-80%-a nem okoz fejtörést. Pár mondatot olvass el, ha ez kb. így van, akkor neked való a szöveg.

2. Először keresd a szöveg általános értelmét, találd meg a fő témát, gondolatot. Már a cím is segíthet ebben, illetve ha van kép a szöveg mellett, azt is érdemes végiggondolni, hogyan kapcsolódik a szöveghez. Ha pedig az olvasott témáról van háttérismeretünk, azt is érdemes előhívni és megtalálni a kapcsolódási pontokat olvasás közben.

3. Olvasd el sokszor a szöveget (nem 2-3x, hanem valóban sokszor). Egyre több részletet tudsz így megfigyelni, mind tartalmilag és akár nyelvtanilag is. (ér örülni a felismert szavaknak, nyelvtani szerkezeteknek) Ha aktívvá szeretnéd tenni olvasás közben a tanulási folyamatot, jelöld aláhúzással, színezéssel a tudott, felismert szavakat, kifejezéseket, nyelvtani szerkezeteket. (Mindig azt amit tudsz, nem az ismeretleneket!)

4. Fogadd el, hogy lesz a szövegben olyan amit nem értesz, lehetőleg ne használj szótárat, hogy ne fordítási gyakorlattá alakítsd át az olvasási élményt.

5. Bónusztipp olvasás után: játssz a szöveggel, miután már alaposan megismerted. Olvasd hangosan, ügyelve a dallamra, kiejtésre. Foglald össze a tartalmát szóban a megjelölt kifejezések használatával. Írj egy új történetet a szöveg szavaival, kifejezéseivel. Csak a fantáziád szabhat határt!

Jó (idegen nyelvű) olvasást!

 

Szólj hozzá!

Címkék: tipp olvasás olasz nyelvtanulás tanulás szöveg nyelvtan szókincs szövegértés idegen nyelv

A bejegyzés trackback címe:

https://maestra.blog.hu/api/trackback/id/tr4114184189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása