2018.04.17.
08:12

Írta: Maestra Eszter

Régi nyelvtanulási tippek

ma is érvényesek...

Lomb Kató tolmács és fordító, többnyire autodidakta módon képezte magát tizenhat nyelv tudójává, amiből tíz nyelven tolmácsolt, a maradék hat nyelven "csak" fordított.

Nézzük meg a tippjeit, melyek használhatóak ma is? Melyek azok, amelyek fölött már eljárt az idő, fejlődött a technika? (a könyv 1970-ben jelent meg)

Lomb Kató 10 tippje a nyelvtanuláshoz: /idézet az "Így tanulok nyelveket " c. könyvéből /

szotar.jpg

 1. Foglalkozz mindennap a nyelvvel – ha többre nem jut idő, legalább egy tízperces monológ erejéig. A reggeli órák különösen értékesek e szempontból: ki korán kel, szókincset lel.

 2. Ha tanulási kedved túl hamar ellankad, ne ”forszírozd”, de ne is hagyd abba a tanulást. Vedd elő valamilyen formáját: olvasás helyett rádióhallgatást, leckeírás helyett szótárolvasást stb.

 3. Soha ne elszigetelt egységeket, hanem mindig kontextusba ágyazott szavakat, nyelvtani formákat tanulj.

4. Soron kívül írj és vágj be minden olyan részmondatot, amelyet mint ”előregyártott elemet” tudsz a beszélgetés során felhasználni.

5. Szem előtt elvillanó reklámszöveget, kapuszámot, fül mellett elsuhanó beszélgetést még a fáradt agynak is pihenés gyorsan, ”kapásból” önmagának lefordítani.

 6. Betanulni azonban csak azt szabad, amit a tanár kijavított. Saját lektorálatlan írásaidat ne olvasgasd, nehogy a hiba beléd gyökerezzék. Ha egyedül tanulsz, a megtanulandó egység csak akkora legyen, amekkora kizárja a hiba lehetőségét.

7. A különleges nyelvi fordulatokat mindig egyes szám első személyre alakítva jegyzed meg. Például ”I am only pulling your leg – csak ugratlak.”

 8. Az idegen nyelv: vár. Célszerű minden irányból egyszerre ostromolni: újság és rádió, szinkronizálatlan film és szakértekezés, tankönyv és a szomszédok vendége felől.

 9. Ne riasszon vissza a megszólalástól, hogy esetleg hibázol, de kérd meg a partneredet, hogy javítsa ki a hibáidat. És főleg ne sértődj meg ha, - ami nem valószínű – ezt meg is teszi.

 10. Légy szilárdan meggyőződve arról, hogy nyelvzseni vagy. Ha tények az ellenkezőjét bizonyítják, inkább szídd az elsajátítandó nyelvet, a szótárakat, vagy ezt a könyvecskét, mint tenmagadat.

Szólj hozzá!

Címkék: tipp nyelvtanulás

A bejegyzés trackback címe:

https://maestra.blog.hu/api/trackback/id/tr8313840546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása