2018.06.13.
09:41

Írta: Maestra Eszter

Kiejtés gyakorlása idegen nyelven

Miért fontos a kiejtésről szót ejteni?  Mert lehet bármilyen tökéletes a nyelvtan tudásunk, vagy hatalmas szókincsünk, ha nem tudjuk a szavakat helyesen kiejteni, jól hangsúlyozni a tanult nyelven, a beszélgetőpartnerünkben nem tudunk jó benyomást kelteni. (nem az akcentusról van szó, az akár még bájos is lehet)

Ebben a cikkben a linkek olaszosak lesznek, de az ötletek bármely nyelvnél felhasználhatóak.

difetti-.jpg

1. Énekelj a tanult nyelven. Együtt a magnóval, feliratos youtube-videóval. Minél többször, sokszor!

Miért? Az éneklés lazít, oldja a görcsös jól akarom kimondani-érzést, segít a ritmusra, hangzásra koncentrálni. (+bónusz: egy csomó jó kifejezést is megtanulhatsz)

2. Használj hangos szótárt, ha bizonytalan vagy egy szó kiejtésében. (pl.: http://www.dizionario.rai.it/ , https://forvo.com/ - sok idegen nyelven, anyanyelvi beszélőkkel)

Miért? Így biztosan helyes kiejtéssel, hangsúllyal tanulod meg az új szót.

3. Hallgasd meg magad! Olvass idegen nyelven és rögzítsd. Utána hallgasd vissza, figyelj a tipikus hibáidra.

Miért? Hozzászoktatod a füled saját magad megfigyeléséhez, egyre kevésbé lesz fura más nyelven megszólalnod.

4. Játssz a szavakkal! Egy-egy szót mondj ki halkan-hangosan, lassan-gyorsan. Fokozni is lehet: leglassabban-lassan-gyorsan-leggyorsabban.

Miért? Mert játszani jó, ellazít, akár mozoghatsz is hozzá és így biztosan kialakul a normál beszédtempód is.

5. Képzeld el a szót, mielőtt kiejted. Milyen az arcod? Hogy áll a szád, a nyelved? Gyakorrold addig a szó kiejtését, amíg el nem éred az elképzelt állapotot!

Miért? Mert a hangképzésben résztvevő szerveknek, izmoknak is meg kell tanulni egy - egy új nyelven.

6. Hallgass eredeti hananyagokat. Rádió, tv, podcast, TED-előadás, filmek, sorozatok. Szokja a füled a hangzást, szinte megfürdesz a nyelvben. A neked tetsző kifejezéseket, mondatokat nyugodtan mondd a beszélő után.

Miért? Gyerekként is utánzással tanultad meg a nyelvet.  Akár konkrét odafigyelés nélkül is, egyre ismerősebb, komfortosabb lesz az új nyelv hangzása. (http://www.audiocast.it/podlist, https://www.ted.com/talks?language=it)

Nektek milyen ötleteitek vannak még?

Szólj hozzá!

Címkék: tipp olasz nyelvtanulás beszéd kiejtés

A bejegyzés trackback címe:

https://maestra.blog.hu/api/trackback/id/tr1314044882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása