2017.10.09.
07:00

Írta: Maestra Eszter

Nyelvtanulás sikerekkel

Nyelvtanárként az első beszélgetéskor, találkozáskor mindig felteszem a kérdést:

  • - Miért szeretnél olaszul tanulni?
  • - Mi a célod az olasz nyelvvel?

 

A legtipikusabb válaszok:

  • - Szeretném megtanulni, mert tetszik. (De milyen szinten? És milyen tempóban? Mire fogod használni?)
  • - Kell a nyelvvizsga a diplomámhoz. (Tegnapra, ugye? Milyen szintről indulunk? Mennyi időd lesz a nyelvvel foglalkozni?)
  • - Csak úgy. (Ezzel a válasszal sincs konkrét baj, de a későbbiekben, egy-egy nehezebb időszakban, honnan lesz belső motiváció átlendülni a holtpontokon?)

 

Szintén ismerős lehet, hogy vannak, akik többször nekifutnak egy nyelvnek. Mindig újrakezdik és/vagy hosszú időn át járnak tanárhoz, nyelviskolába, de nem képesek a tanult nyelvet használni. Vagy amikor nyelvtanulóként folyamatosan keresi az ember a kifogásokat, hogy miért is nem tanulta meg a szavakat, vagy írt házi feladatot, vagy egy hét alatt rá sem gondolt a nyelvre.

manipulate2-1024x681.jpg

Ezeket az akadályokat segít leküzdeni, ha SMART-célt tűzünk ki magunk elé. SMART-cél=okos cél, azaz:

Specifikus - Mérhető - Attraktív - Reális - Terminizált

Nézzük meg ezt egy konkrét példán: "Szeretnék olaszul tudni." - Hogyan alakítható át ez okos céllá?

Specifikus: Szeretnék nyelvvizsgát tenni. vagy: Olasz nyelvű filmeket szeretnék nézni és ezekről csetelni anyanyelvi ismerősökkel.

Mérhető: Középfokú nyelvvizsgát szeretnék tenni. vagy: A filmekből 10 szót/kifejezést tanulok meg naponta.

Attraktív: azaz motiváló. A nyelvvizsgához a nyelvtan átismétlésére van szükségem. (A nyelvvizsgához a témakörökhöz bővítem a szókincsem olvasmányokkal.) vagy: A kedvenc filmeimet nézem olaszul.

Reális: Középfokú nyelvvizsga eléréséhez kb. 600 óra tanulás szükséges. Ha most kezded a nyelvtanulást, akkor ezt nem valószínű, hogy fél éven belül reálissá tudod tenni. Számold ki magadnak, hogy ennyi óra tanulás a te életedbe hogyan illeszthető bele. vagy: Filmnézésnél: heti 1 filmet nézek meg idegen nyelven.

Terminizált: azaz időben korlátozott. A kitűzött időpont ne legyen túl szoros, mert akkor könnyen feladjuk, hogy úgysem teljesíthető, sem túl hosszú, mert akkor meg hajlamosak vagyunk elbagatellizálni, hogy "ráérünk arra még". Középfokú nyelvvizsgát teszek 2018. májusában. vagy Februárban már képes leszek olaszul filmekről csetelni.

Károly azt tervezi, hogy 2018 végén középfokú nyelvvizsgát tesz, heti 2 nyelvórát vesz és 4 órát otthon készül, emelett új szavakat olasz netes napilapok rendszeres olvasásával tanul. Károly okos. Légy olyan, mint Károly!

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: tipp olasz nyelvtanulás coaching célmeghatározás

A bejegyzés trackback címe:

https://maestra.blog.hu/api/trackback/id/tr9612939239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása