Megérkezett a nyár, a melegben jól esik a hűvös finomság. Gelato, semifreddo, granita: megmondom mi a különbség közöttük!
Gelato - fagylalt
Többnyire tejjel, tejszínnel és tojássárgájával készítik, főzik. Ebbe az alapba kerülnek az ízesítőanyagok, pl. vanília, csokoládé, gyümölcsök vagy fűszerek, az eredmény pedig egy gazdag, krémes, mélyhűtött kalóriabomba.
Semifreddo - "félfagylalt"
Félig fagyasztott desszert, tojás, tejszín és cukor adja az alapot. Krémalapját készíthetjük gőz felett, de hőkezelés, főzés nélkül is. Klasszikusan őzgerincformában fagyasztjuk.
Granita - jégkása
Olasz eredetű szemcsés textúrájú, kásás állagú, enyhén édesített, félig fagyasztott desszert. Egyszerű gyümölcsszirupból vagy kávéval, esetleg likőrrel ízesítve készül. Egyéb változatai készülhetnek zöldségből és friss fűszernövényekből is.
Citromos granita: