2014.04.14.
06:00

Írta: Maestra Eszter

Húsvéti szokások Olaszországban

Olaszországban, mint a túlnyomó többségben keresztény lakosú országokban, a húsvét az egyik legfontosabb vallási ünnep. Jézus kereszthalálát és feltámadását ünnepli a keresztény egyház, ugyanakkor ez a zsidók ünnepe is, akik az Egyiptomból való kivonulásra és Mózesre emlékeznek ekkor.

Húsvéti olasz szimbólumok

A szent nagyhéthez számos érdekes és látványos szokás kötődik, még akár városonként eltérően is.

Ardano

Adrano - La Diavolata

Szicília kisvárosaiban például a fiatalok Jézus és tizenkét apostolának szobrát hordozzák körbe a településeken, Húsvétvasárnap délben pedig a templom előtt eljátsszák a feltámadás jelenetét (Adrano-ban Anselmo Laudani 1752-ben írt Diavolata című vallásos darabját adják elő). Az előadás központi elemeként megjelenik a gyászoló lefátyolozott Mária, majd amikor az apostolok elmondják neki, hogy Jézus feltámadt, ledobja magáról a fátylat, ezzel jelképezve, hogy újra találkozik a Szent Fiával.

Firenze

Firenzei Húsvét

Firenzében igencsak különös látványosság kíséri az ünnepet, Húsvét vasárnap ugyanis egy 500 évre visszatekintő hagyomány részeként a Piazza del Duomo-n egy feldíszített ökrösszekér repül a levegőbe, így örvendvén Jézus feltámadásának. A szekéren egy 30 láb magas, nagyjából 9 méteres kosár található. A kocsit egy csapat fehér ökör húzza, melyeket szintén virágfüzérekkel díszítenek fel. A szekeret 150 korabeli jelmezbe öltözött katona kíséri.

Prizzi

Húsvét Prizziben

Prizziben nagy a látványosság, két acélmaszkos vörös ördög a sárga ruhás halállal jó lelkek után kutat - akiket foglyul ejtenek, borral, grappával vagy a húsvét hagyományos édességével, a cannateddivel válthatják ki magukat. Este Jézus Máriával és két angyallal bekeríti az ördögöket és a halált - így vetve véget az ördögtáncnak.

Étkezési szokások röviden

Báránysült

Természetesen húsvétkor is nagyon fontos az olaszoknak az étkezés: régiónként eltérőek a hagyományos étkek, de van pár olyan étel, ami szinte sehol nem maradhat el az ünnepi asztalról. Ilyen a tojás - ami az újjáéledés, a termékenység és az érkező tavasz szimbóluma; sült bárány a legelterjedtebb húsvéti étel - a bárány a keresztre feszített Jézust szimbolizálja; Colomba - galamb formájú húsvéti kalácsféleség.

Szólj hozzá!

Címkék: olasz húsvét kultúra utazás

A bejegyzés trackback címe:

https://maestra.blog.hu/api/trackback/id/tr566008345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása