Jellemző, hogy az olaszok reggelijüket (colazione) munkába menet egy bárban, vagy kávézóban fogyasztják el. Az étkezés természetesen magába foglalja a forró kávét (ristretto, espresso, macchiato, cappuccino, caffelatte ecc.), édes péksüteményt - általában croissant, olaszul cornetto; de lehet brioche (briós), bombolino (fánkféle), biscotti (kekszek) - gyümölcslét. Némi átalakulás megfigyelhető, főként az északi-régiókban egyre gyakrabban fogyasztanak - a természetesen kihagyhatatlan kávé mellett - gyümölcsöt, müzlit, vagy pirítóst.
A kávét általában a pultnál állva, forrón hörpintik fel (hűlés közben veszít az ízéből).
Tejes kávéitalt Olaszországban a reggelihez fogyasztanak, később már nem (11 után nem rendelnek már cappuccinot, ebből következik, hogy ebéd és vacsora után sem kérnek).
A bombolinot említettem a reggeli sütemények között, kevéssé ismert Magyarországon, ezért ennek a receptjét osztom meg (Stahl Judittól):