2014.02.19.
06:00

Írta: Maestra Eszter

Chiacchiere - olasz farsangi fánk

Farsang idején Olaszországban is rengeteg hagyományos édesség készül: graffe, castagnole, bombe fritte; egyet-egyet tartományonként eltérő néven ismerhetünk: cenci (Toscana), chiacchiere (Lombardia), frappe (Emilia), galani (Veneto), bugie  (Piemonte).

A chiacchiere receptjét osztom meg veletek. (eredeti recept: https://ricette.giallozafferano.it/Ricetta-a-fumetti-Chiacchiere.html)

Hozzávalók 6 személyre:

50 g vaj, 500 g liszt, 1 tasak vaníliás cukor, 3 egész tojás és 1 tojássárgája, fél csomag sütőpor (6g), 70 g cukor, 25 ml grappa (vagy más pálinka), 1 csipet só

Az lisztet szitáljuk át a sütőporral egy keverőedénybe (vagy robotgépbe), majd adjuk hozzá a többi hozzávalót is. Alaposan dolgozzuk össze, míg egy sima, rugalmas tésztát kapunk. Hűvös helyen pihentessük 30 percet.

Pihenés után a tésztát tésztagépen vagy sodrófával nyújtsuk vékonyra (kb. 2mm). Derelyevágóval vágjuk 5x10 cm-es téglalapokra (vagy bármely nekünk tetsző méretre) és vágjunk bele 2 párhuzamos csíkot.

Forró, bő olajban hirtelen aranybarnára sütjük, majd konyhai papírtörlőn leitatjuk a felesleges olajat. Porcukorral, hidegen vagy melegen tálaljuk.

Buon  Carnevale e buon appetito!

2 komment

Címkék: olasz étel recept gasztró karnevál

A bejegyzés trackback címe:

https://maestra.blog.hu/api/trackback/id/tr275820774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Petyat 2014.02.19. 12:01:31

Chiacchiere?? Elég egzotikusan hangzik...
Mégis miben különbözik a csörege fánktól?

Maestra Eszter · http://maestra.hu 2014.02.19. 12:49:07

@Petyat: chiacchiere - pletyka, csevegés
Így rákeresve a csörögére sok különbség nincs. Ez az olasz csöröge :-)
Válasz erre
süti beállítások módosítása