Farsang idején Olaszországban is rengeteg hagyományos édesség készül: graffe, castagnole, bombe fritte; egyet-egyet tartományonként eltérő néven ismerhetünk: cenci (Toscana), chiacchiere (Lombardia), frappe (Emilia), galani (Veneto), bugie (Piemonte).
A chiacchiere receptjét osztom meg veletek. (eredeti recept: https://ricette.giallozafferano.it/Ricetta-a-fumetti-Chiacchiere.html)
Hozzávalók 6 személyre:
50 g vaj, 500 g liszt, 1 tasak vaníliás cukor, 3 egész tojás és 1 tojássárgája, fél csomag sütőpor (6g), 70 g cukor, 25 ml grappa (vagy más pálinka), 1 csipet só
Az lisztet szitáljuk át a sütőporral egy keverőedénybe (vagy robotgépbe), majd adjuk hozzá a többi hozzávalót is. Alaposan dolgozzuk össze, míg egy sima, rugalmas tésztát kapunk. Hűvös helyen pihentessük 30 percet.
Pihenés után a tésztát tésztagépen vagy sodrófával nyújtsuk vékonyra (kb. 2mm). Derelyevágóval vágjuk 5x10 cm-es téglalapokra (vagy bármely nekünk tetsző méretre) és vágjunk bele 2 párhuzamos csíkot.
Forró, bő olajban hirtelen aranybarnára sütjük, majd konyhai papírtörlőn leitatjuk a felesleges olajat. Porcukorral, hidegen vagy melegen tálaljuk.
Buon Carnevale e buon appetito!