2018.10.01.
07:00

Írta: Maestra Eszter

Kifogások helyett

Te hány kifogást tudsz előkapni, amikor éppen leülnél nyelvet(bármit) tanulni, de nincs hozzá kedved?

Nézzünk meg párat, de vigyázat, írom a cáfolatot is!

1. Sok a dolgom, a munkám, nincs rá időm. - Facebookozásra, instagram-görgetésére, tv-nézésre van? Ha csak minden második kütyüs bambulás helyett a tanulnivalóval foglalkozol, már nyertél egy csomó időt.

2. Nem szeretek egyedül/csoportban tanulni! - Akkor válaszd a csoportos/egyéni tanulást.

smiley-2091034_960_720.jpg

3. Nincs a környéken jó nyelvtanár/nincs szabad időpontja a tanárnak akihez mennék/nem jó időben kezdődik a nyelviskolai óra.  - Tanulj online/skype-on. Rengeteg lehetőség van rá.

4. Csak anyanyelvi környezetben lehet megtanulni rendesen egy idegen nyelvet. - (mit jelent a rendesen?) Teremts magadnak idegen nyelvű környezetet, állítsd át a telefonod, az alkalmazások, leveleződ stb. nyelvét a tanult nyelvre, hallgass online rádiót, nézz filmeket, sorozatokat, eredeti nyelven, keressén anyanyelvi beszélgetőpartnereket. (akár cseten)

5. Öreg vagyok. - Mihez? Nyelvtanulással kinyílik a világ, karbantartja az agyat.

6. Majd tanulok, ha.... - Szabadon behelyettesíthető - ha új munkahelyem lesz, ha lesz rá pénzem, a lakásfelújítás után, nyugdíjba megyek. Mindig van mire fogni, vannak célok amikért teszünk és vannak, amikért nem. Miért ne lehetne a nyelvtanulás is egy cél, amiért már ma megteszed az első lépést?

7. Nincs nyelvérzékem. - Bárki képes idegen nyelven megtanulni, akinek van motivációja, szorgalma, lelkesedése és ad magának a tanulásra időt. Vizsgáld meg, eddig melyik hiányzott ezek közül? Esetleg nem a neked megfelelő módszerrel tanultál? Próbáld máshogy!

8. Nincs rá pénzem.  - Nagyon sok online, ingyenes lehetőség elérhető, ezen kívül ingyenes és 2-3 kávé árába kerülő applikációkkal is lehet tanulni. Vagy mostanában pályázatos csoportok is indultak/indulnak, ahol különböző feltételek megléte esetén ingyenes a tanulás.

9. Nehéz a tanulandó nyelv. - Érdemes végiggondolni/rákeresni, hogy hány ember tanulta már meg az adott nyelvet. Akkor te miért ne lennél képes rá? Mi lenne, ha azokat a szavakat, nyelvtani szerkezeteket keresnéd, ami könnyű és/vagy tetszik?

10. Rossz a memóriám. - Szólistákat magolsz? Próbálkozz kifejezésekkel, szókártyákkal, használ a szavakat mondatokban, hallgass szövegeket a szavakkal. Készíts gondolattérképet, használj memóriafogast, rajzold le a szót. Változtass a módszereiden.

Mi maradt le a listáról?

8 komment

Címkék: tipp olasz nyelvtanulás megoldás coaching kifogások

A bejegyzés trackback címe:

https://maestra.blog.hu/api/trackback/id/tr1214271291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.10.01. 07:37:27

5. Nem kifogás. Ha egyébként van mit csinálnod és nem akarsz idegenekkel társalogni, akkor felesleges időtöltés. Rövidesen elfelejted ami verejtékes munkával megtanultál.

10. A rossz memória elég komoly frusztráció forrás és max. az érzést lehet elnyomni, ténylegesen javítani a memóriát szerintem reménytelen.

+1: motiváció hiánya. Csak magamnak minek?

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.10.01. 07:39:41

Egyébként átolvasva a posztot, egy óriási bullshit halmaz az egész. Csak nem amolyan életvezetési tanácsadó vagy?

Gurin Eszter 2018.10.01. 07:42:37

@Le a spammerekkel:
Az összes kifogás, most abban az értelemben szerepel, ha amúgy tanul az illető. Nyilván aki nem tanul és nem is akar, az nem használja kifogásként a korát tanuláskor (mert nem abban a helyzetben van és ez fel sem merül - joggal).
A "rossz memória" is fejleszthető a megfelelő tanulási technikákkal, de át is fordíthatom, nem a memória a rossz, hanem a tanulási technika, a tanulási stílus.
A motiváció hiánya valóban nyomós érv, de ebben az esetben valószínűleg szintén nem találkozom a nyelvtanulóval, mert nem jut el órára.

Gurin Eszter 2018.10.01. 07:44:18

@Le a spammerekkel: köszönöm a kedves bullshit jelzőt, több, mint 20 éve tanítok nyelvet, mindegyik kifogást többezerszer hallottam és igen coach is vagyok, bár ebben a cikkben ezeket az ismereteimet kevéssé használtam

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.10.01. 08:54:41

@Gurin Eszter: bocs, de ezek tipikusan az ilyen életmódtanácsadók szövegei, amiktől úgy egyébként is kiütést kapok... Eleve nem lehet ilyeneket általánosságban kijelenteni, mert vannak akiknél ezek a "kifogások" valós problémát takarnak, nem szimpla kifogások.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.10.01. 08:58:39

@Gurin Eszter: a rossz memóriával kapcsolatban... húsz+ évet lehúztam IT-sként (voltam programozó, rendszergazda, adatbázis adminisztrátor stb.), kihagytam pár évet és már képtelen vagyok valamit úgy megtanulni, hogy két nappal később még emlékezzek rá. Szakmai dolgokat, nem teljesen új témát... ezen nem hinném, hogy bármit is lehetne fejleszteni.

Motiváció hiánya: miután említetted az online, ingyenes stb. tanulási lehetőségeket is... Szintén saját példa: angolul tudok valamennyire, egy olyan oldalon próbáltam ismerkedni a franciával, ahol ingyen lehetett tanulni, épp csak angol volt az oldal... Odáig jutottam, hogy "Je suis hereux"... aztán feladtam. :D
Mert a nyelv kimondottan tetszik, de használni semmire sem tudnám.

Gurin Eszter 2018.10.01. 09:03:57

Maradjunk abban, hogy nyelvtanárként van rálátásom arra, hogy mikor kapok valami kifogást és mikor van valóságalapja a "problémának". Önálló tanulásra nem mindenki alkalmas, képes, ezzel sincs semmi gond, de az alaphelyzet amit leírtál, hogy hiányzott a motivációd. (volt olyan diákom aki nagyon magas szintre eljutott önállóan és olyan is, akinek "végig fogni kellett a kezét) Többet tettél volna a francia nyelvbe, ha pl. francia a munkaadód.
Memóriaa-ügyben sem győzködlek, ha képtelen vagy, képtelen vagy.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.10.01. 12:27:39

@Gurin Eszter: mobilról olvastam, írtam reggel, nem igazán látszott, hogy ez milyen blog. Ahogy az sem igazán, hogy ez most egy "általános, mindenki így működik, majd én megmondom a frankót" poszt egy életvezetési izétől vagy valami komolyabb.
Memória ügyben nincs mit győzködni, közel húsz-huszonöt éve ez van, beletörődtem. Évekig próbálkoztam mindenfélével, de nem jött össze. Ez van.
süti beállítások módosítása