2014.04.10.
06:00

Írta: Maestra Eszter

Mit adtak nekünk az olaszok?

„Jól van, de eltekintve a csatornától, gyógyászattól, oktatástól, bortól, közrendtől, öntözéstől, utaktól, vízvezeték-hálózattól ... mit tettek a rómaiak értünk?”

(Brian élete)

Ezeket is az olaszoknak köszönhetjük:

FIAT 500

Fiat Topolino

Az 1936-ban megjelent törpeautó, a Topolino (jelentése egérke) 1955-ig gördült le a gyártósorról. Formatervezője Fante Giacosa.

Írógép

Olivetti írógép

Az első Camillo Olivetti által tervezett írógépet 1911-ben a Torinói Világkiállításon mutatták be.

Vespa

Vespa

A Vespa a második világháború utáni újrakezdés olasz nemzeti szimbóluma. Az optimizmus, a növekvő jólét megtestesítője. Hat évtizeddel színre lépése után a Vespa napjainkban is igazi kultusztárgy a fiatalok szemében. Formája számos változtatáson ment keresztül az évek során, mégis mindvégig sikerült megőriznie jellegzetes megjelenését.

A Vespa nevet, melynek jelentése „darázs" Enrico Piaggio-tól kapta aki, amikor bemutatták neki az első prototípust így kiáltott fel „come una vespa" (olyan mint egy darázs)!

Gyűrűs dinamó

Dinamó

Antonio Pacinotti (az olaszok Jedlik Ányosa) kutatásai során tökéletesítette az egyenáramú elektromos motort, illetve dinamót és eredményeit 1865-ben publikálta az „Il Nouvo Cimento” című tanulmányában. Gyűrű alakú armatúrát használt, amelyre olyan módon csévélt fel fémes tekercseket, hogy a keletkező áram jóval kisebb mértékben lüktetett, mint a korábbi dinamó típusok esetében. Hamarosan rájött, hogy a szerkezetet elektromos motorként is lehet használni, így találmánya gyorsan elterjedt.

Kávéfőző

Bialetti kávéfőző

Alfonso Bialetti, olasz feltaláló 1933-ban fejezte be a Moka Express tervezését. A cégtörténet szerint a kis kávéfőzőhöz az ötletet a korabeli háziasszonyok által használt „mosógépek” adták. A szennyes ruhát olyan hengerekben főzték ki, melyeken belül egy központi cső futott. Az alulról melegített forró, szappanos víz a vezetékben felfutott, elárasztotta a ruhákat, majd átszivárogva azokon, körkörösen távozott.

A belső, technológiai tervezés mellett Bialetti a külsőre is nagy gondot fordított: a Moka Express szimmetrikus, nyolcoldalú (oktogon), letisztult, art deco megjelenése kategóriát és stílust teremtett. Működése és megjelenése majd 80 éve meghatározó a kotyogók számára.

 

Szólj hozzá!

Címkék: olasz kultúra tudomány találmány

A bejegyzés trackback címe:

https://maestra.blog.hu/api/trackback/id/tr815987821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása