2014.02.27.
08:33

Írta: Maestra Eszter

Jelmezek és Velence

veneziacarnevale.jpg

Velencei karnevál jelmez nélkül? Elképzelhetetlen. A költészet, az álom és valóság keveredik ebben az időszakban Velencében. A velencei maszkok eredete az idők homályába vész, jellegzetes figurái a commedia dell'arte  szerepeihez köthetőek.

Az egyik legáltalánosabb maszk a bauta, amelynek hagyományos változata először fekete volt, később fehér színű lett és rendszerint fekete köpennyel, háromszög formájú kalappal és alatta fekete selyem vállepellel és fehér zsabóval viselték. Nincs szájvonala, de anélkül is rendkívül kifejező.

maschera02.jpg

Moretta  - sötét - vagy servetta muta - néma szolgálólány - volt a neve annak a fekete bársony vagy bőr, kör formájú maszknak, amit nők hordtak.

A pestisdoktor szintén ismert. Charles de Lorme francia orvos az 1630-as pestisjárvány idején járta a várost hosszú, nyakig begombolt köpenyben, orvosi sapkában, kesztyűben, kezében pálcával (hogy ne kelljen a betegekhez érnie) - és hozzá egy hosszú csőrű maszkot tett az arcára, aminek csőrét mindenféle gyógynövénnyel tömte ki a fertőzést megelőzendő. Az ő viselete vált a pestisdoktor figurájává. A maszkhoz még kerek pápaszem is tartozik, ezt gyakran ráfestik az álarcra.

pestismaszk.jpg

A commedia dell'arte  - a hivatásos színészek színjátéka - a 16. században alakult ki Itáliában, fénykora a 16-17. századra tehető. A daraboknak csak a cselekményvázlatát dolgozták ki, a párbeszédeket rögtönözték. Hivatásos vándorszínész-társulatok mutatták be.  A történet középpontjában természetesen egy bonyolult sorsú szerelmespár állt, kiknek félreértések, irigység, féltékenység nehezíti az életét. Rajtuk kívül mindenki maszkot viselt. Ezek a jelmezek, figurák később beleolvadtak a karnevál világába is és még ma sem veszítettek közkedveltségükből.

Pulcinella - a pulcino, azaz csirke szóból. Furcsa, púpos figura, övvel összefogott fehér inget hord, bő fehér nadrágot, lábán papucsot, övébe fakardot tűzött. Fekete félmaszkot visel jellegzetes kampós orral, és hegyes kalapot.

Arlecchino az egyik legismertebb commedia dell'arte karakter, és a bohócok és pantomimes szereplők elődje. Ő a klasszikus lusta, de játékos, gyermeki lelkületű és többnyire ártatlan gondolkodású szolga. Ami a szívén, az a száján. Párja általában Colombina. Ruhája sok darabból varrt, tarka - eleinte a szegények folt hátán folt öltözékére utalt, később szabályos háromszögekből illetve rombuszokból összeállított színes kosztüm lett. Fekete félmaszkja kerek szemöldökű, orra kerek, vidám kópéságot tükröz.

arlecchino%20e%20colombina.jpg

 

Colombina általában az egyetlen női szereplő, szolgálólány. Ruhája egyszerű, kötényt hord és fején fehér sapkát.

Pantalone gazdag és zsugori velencei kereskedő. Piros, testhezálló inget és nadrágot (a velencei burzsoázia szokott viseletét) hordja, felette piros belsejű, fekete köpenyt, lábán felfelé kunkorodó sárga papucsot, fején görög gyapjúsapkát. Övéről kard és pénzes zacskó lóg. Fekete maszkja horgas orrú, bozontos szemöldökű és kecskeszakállú, melyet gyakran simogat.

maschereitalia.jpg

Felsorolásom nem teljes, csak egy kis ízelítő ebből a gazdag világból.

Szólj hozzá!

Címkék: olasz kultúra utazás karnevál

A bejegyzés trackback címe:

https://maestra.blog.hu/api/trackback/id/tr765834794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása