Következzék egy szubjektív válogatás ismert és kevéssé ismert olasz édességekről.
1. Tiramisú
Jelentése: dobj fel/vidíts fel. Kávéval átitatott piskóta, amely közé mascarponéval készített krém kerül, a tetején kakaóporral megszórva. Szlengben bármely izgatószer neve is lehet.
2. Cannoli (siciliani)
Ricottával és csokipralinéval készült, tekercs formájú szicíliai édesség.
3. Babá
Nápolyi különlegesség, gomba alakú, nagyon édes, rummal átitatott sütemény.
4. Cantuccini
Prato-ban (a szülővárosában) cantucci. Kétszer átsütött, kemény, mártogatni való (általában borba) mandulás keksz.
5. Sfogliatella
Édes, roppanós, leveles tészta lágy vaníliakrémmel.
6. Torrone
Grillázsszerű édesség, jellegzetes karácsonyi csemege mézzel, cukorral, tojásfehérjével, mandulával, dióval és pörkölt pisztáciával.
7. Giandujotto
Mogyorós bonbonkülönlegesség.
8. Meringhe al caffé
Tulajdonképpen egy kávés habcsók. Cappuccino mellé, vagy önmagában fogyasztják.