2014.03.11.
06:00

Írta: Maestra Eszter

Szőlőről és borokról....

nem mindegy, hogy vino da taglio vagy vino da tavola

vino1.jpg

Szinte lehetetlen az összes olasz bort bemutatni, mivel Olaszországnak nem nagyon van olyan vidéke, amely ne lenne alkalmas a szőlőtermesztésre.

Világhírűek helyi boraik: barolo, sangiovese, frascati, lambrusco, chianti ecc.

Leggyakoribb színek: rosso, bianco, nero (mélyvörös), rosato (rozé), grigio (egyfajta fehér), rosso rubino.

Érdekességek:

vino battezzato: "megkeresztelt bor" = vizezett bor

vino cotto: "főtt bor" - édes szőlőből készült szirup, sütemények készítéséhez

vino da taglio: magas alkoholtartalmú bor

vino da tavola: asztali bor (étkezésekhez ajánlott)

vino di bosco: erdei bor

vino di mele: almabor (alacsony alkoholtartalmú)

vino di miele: mézbor (mézsör)

vino di palma: pálmafélékből készült alacsony alkoholtartalmú ital

vino giovane: újbor

vino nero: sötét, testes vörösbor

Az Alpok lábánál

Piemonte szorosan az Alpok karéjához tapad. Itt a nebbiolo a legfontosabb és legismertebb minőségi szőlőfajta. Piemonte leghíresebb borai: a barolo és a barbaresco. Mindkét borfajtát kizárólag nebbiolóból préselik.

A pezsgők kedvelőinek ismerős lehet az Asti név, mely fehérborból készült édes pezsgőre utal, melyet a Piemonte tartományban honos Muscat szőlőfajtából nyernek.

Toscana

Olaszország szívének történelmi dombjai - a bőséges napsütés és kedvező hőmérséklet a legmegfelelőbb területet biztosítja a kiváló borok számára.
A Chianti, a Brunello di Montalcino és a Vino Nobile di Montepulciano az etruszkok földjéről származik. Ez a varázslatos vidék az enyhe dombjaival, a jellegzetes ciprusfáival és a régi kúriákkal a bortermelés csodaországa az észak-európaiak számára. Itt a sangiovese és számos továbbnemesített változata, mint például a sangioveto, a brunello, a prugnolo gentile játssza a prímet.

Elhagyva a három legjelentősebb toszkán régiót - Chianti-t, Montalcinot és Montepulcianot - számos tengerparthoz közeli területet fedezhetünk fel, ahol ízletes borokat találhatunk. Emilia-Romagna, Umbria régióiban termő borok talán a legkevésbé híresek az olasz borok közül: Lambrusco, Frascati. 

vino3.jpg

Dél-Olaszország

Már az ókori görögök termesztettek itt szőlőket bortermelés céljából. Évszázadokon keresztül hatást gyakorolt a régióra a spanyol, arab, főníciai jelenlét is. A dél-olaszországi bortermelés a vörösborok köré összpontosul. Szardínia szigetén is folyik bortermelés, igazából Szicília tartozik még az olaszországi borrégiók élvonalába, mely a Marsala nevű védett asztali boráról ismert.

Campania az aglianico szőlőfajtával és a vulkanikus eredetű hegyoldalakkal a legjobb feltételekkel rendelkezik ahhoz, hogy ott jó vörösborok készüljenek.
vino2.jpg

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: olasz gasztro bor

A bejegyzés trackback címe:

https://maestra.blog.hu/api/trackback/id/tr675850154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása