2014.03.24.
06:00

Írta: Maestra Eszter

Csodaszép helyek Olaszországban

Olaszország gazdag természeti, kulturális, történelmi helyekben, egyik legnagyobb bevételi forrásuk a turizmus. Most olyan helyeket szeretnék bemutatni, amelyek talán még kevéssé ismertek.

1. Atrani

Atrani

Atrani kisváros Campaniában, meredek sziklafalak választják el a népszerű turistacélpontnak számító Amalfitól. Egy kis öbölben fekszik, világos színű épületei zsúfoltan helyezkednek el a hegyoldalban. A várost átszelő út érdekessége, hogy egy szép, még az 1800-as évek közepén épített, boltíves hídon kanyarog végig.

2. Palmanova

Palmanova

Erődvárosnak épült a XVI. században Északkelet-Olaszországban, közel az Adriai-tenger partjához. Szabályos kilencszögletű alaprajzát máig épségben megőrizte, ezért ha madártávlatból nézzük, pont úgy fest, mint egy finom hópehely, utcái pedig napsugarakként futnak kifelé a város központjából. A környéken isteni Chardonnay-t lehet inni, a város vizei pedig kifejezetten gazdagok ízletes halakban, főleg sügérben. Trieszttől 55 km-re található.

3. Cala Gonone

Cala Gonone

Gyönyörű tengerparti városka Szardínia szigetén; színei, partja a Karib-tengert idézi.

4. Sappada

Sappada

A Dolomitokban fekvő Sappada településen és közvetlen környékén 17 km sípálya található. Sappada a családok síparadicsoma: itt található ugyanis Európa egyik legnagyobb téli játszótere: a Nevelandia is.

5. San Fruttuoso-öböl

San Fruttoso

San Fruttuoso öblében, Genova közelében jóval a tenger felszíne alatt egy hatalmas Krisztus-szobor áll. Karjait a magasba emeli, imádságra szólítva széttárja kezeit. Az Il Cristo degli Abissi 17 méterrel van a víz felszíne alatt, mérete tekintélyes: 2,5 méter magas. A szobrot Guido Galletti készítette hatvan évvel ezelőtt Duilio Marcante olasz búvár ötlete alapján. 1954. augusztus 22-én állították föl, annak a helynek a közelében, ahol az első olasz könnyűbúvár, Dario Gonzatti életét vesztette 1947-ben – írja a Magyar Kurír.

A korrózió és a kagylók elszaporodása miatt a szobrot 2003-ban kiemelték a mélységből, megtisztították, továbbá pótolták a karját, melyet egy horgony tört le. 2004. július 17-én került vissza a tengerbe új talapzatán.

6. Sant'Agata de'Goti

Sant'Agata de'Goti

Ez az egyedi gótikus kisváros Olaszország Campania régiójában található. A római birodalom bukása után a várost a barbár törzsek foglalták el, majd később a longobardok központja lett. Csupán a 19. században nyerte el önállóságát, amikor a Nápolyi királyságban felszámolták a feudalizmust.

7. Barga

Barga

Barga városa Toscana régióban található 35 kilométerre Lucca városától. Az óváros legmagasabb pontján áll a fenséges Duomo, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a történelmi városrész épületeinek tetőire, a környék kis falvakkal és parasztházakkal tarkított dombságának zöldellő lejtőire és az Apuai-Alpok koronájára.

8. Gola Su Gorrupu

Gola Su Gorrupu

Szardínia szigetén a szurdokot egy kis folyócska, a Flumineddu vágta ki a hegyekből, s 400 méteres függőleges sziklafalak között kanyarog a szurdok. Európa Grand Canyon-jának is nevezik.

9. Monreale

Monreale

Monreale kisebb város Szicíliában, Palermo közelében. Neve a Monte-reale szerkezetből származik. ami egy palota neve volt, amit I. Roger szicíliai nagyherceg építtetett. A város a Monte Caputo lejtőjére épült, és a La Conca d'oro ("Az arany teknő") nevű termékeny völgyre néz. Ez utóbbi narancs-, olíva- és mandulafáiról ismert, ezek terményeit nagy mennyiségben exportálják.

10. Lipari-szigetek

Lipari

A Lipari-szigetek (más néven „Éoli-szigetek”, olaszul Isole Eolie) vulkanikus szigetvilág a Tirrén-tengerben, Szicíliától északra. A Lipari-szigetek hét gyöngyszeme a távolból víz felett lebegő félgömbnek tűnik csak, közelebb érve látni csak igazán, hogy a tájat vulkanikus működés alkototta ilyenné. A Lipari-szigetek 1999 óta az UNESCO világörökség részei.

Szólj hozzá!

Címkék: tipp olasz utazás

A bejegyzés trackback címe:

https://maestra.blog.hu/api/trackback/id/tr315872126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása