2014.03.17.
07:27

Írta: Maestra Eszter

Olasz életérzés: kávé

... tudtad, hogy az Illy alapítói magyar származásúak voltak?

Espresso

Az olasz gasztronómia és életérzés kikerülhetetlen része a kávé. Pontosabban az, amit ebből az olaszok képesek kihozni. A cseppnyi ristrettótól egészen a latte macchiatóig. Aztán persze ott van még mindennek az alapja, az espresso és a talán legismertebb olasz kávéköltemény, a cappuccino.

Luigi Bezzera, egy milánói kávéfőző-manufaktúra tulajdonosa szabadalmaztatta az első presszófőzőgépet, a mai presszógépek ősét 1901-ben, ami egyszerre tudott gyorsan több embert is kiszolgálni. Magyar vonatkozású érdekesség: a magyar származású Francesco Illy (Illy Ferenc) fejlesztette ki a kávé vákuumos csomagolását, valamint a presszókávé-automata elődjét.

Alfonso Bialetti, olasz feltaláló 1933-ban fejezte be a Moka Express (ismert nevén kotyogó) tervezését. A cégtörténet szerint a kis kávéfőzőhöz az ötletet a korabeli háziasszonyok által használt „mosógépek” adták. A szennyes ruhát olyan hengerekben főzték ki, melyeken belül egy központi cső futott. Az alulról melegített forró, szappanos víz a vezetékben felfutott, elárasztotta a ruhákat, majd átszivárogva azokon, körkörösen távozott.

Bialetti Brikka

Az olaszok szerint a tökéletes espresso 88–92 °C-os vízzel készül, 9 bar nyomással préseli át a gép a mintegy 7 gramm őrölt kávéból készült, tömörített kávépogácsán a nemes főzetet, amiből a 25–35 milliliternyi csoda képződik a pohárban, 2-4 milliméter vastag sűrű crema réteggel koronázva.

Íratlan szabály, hogy a tökéletes eszpresszót előmelegített csészékben kell tálalni, így lesz a kávé a tökéletes 70 °C körüli hőmérsékletű, amin hosszabb ideig megmarad a sűrű hab réteg. A rövid espressot ristrettonak hívjuk, a hosszabbat lungonak. Ezekből készül a cappuccino, a macchiato, a latte macchiato és a többi kávéital.

Tipikus italok:

Caffé: feketekávé, hagyományosan nagyon erős, nagyon sűrű, ez az, amit mi espresso-nak hívunk

Caffé macchiato: szó szerint "foltos, pöttyös kávét" jelent, amelyben a "folt" a tej. Vagyis espresso kávé kevés meleg tejjel

Caffé macchiato freddo: hideg tejjel készült, enyhén tejes kávé

Caffé latte: tejeskávé

Cappuccino: felgőzölt tejhabbal tetézett espresso

Latte macchiato: "foltos" tej, ezúttal a "folt" a kávé

Caffé corretto: javított kávé. A feljavítás céljára valamilyen likőrt használnak, esetenként épp az olaszok népszerű alkoholos itala, a grappa kerül bele.

Kávéfajták

A kávézás olasz kultúrájához hozzátartoznak a kávézók, vagy bárok, amely megjelölés az egyszerű talponállóktól a klasszikus teraszos kávéházakig a vendéglátóhelyek széles körét öleli fel, s az itáliai mindennapok szerves része, az emberek jellegzetes találkozóhelye.

Bár jó lenne minden reggel beugrani egy igazi olasz bárba, de ez nem mindig megoldható. Megoldás nálam: Bialetti Brikkában - frissen, kézzel darált kávébabból - főzött espresso, cappuccinonak elkészítve. Mennyei!

4 komment

Címkék: kávé olasz gasztro

A bejegyzés trackback címe:

https://maestra.blog.hu/api/trackback/id/tr685856285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2014.03.17. 19:57:50

Egy svejci félig német félig olasz barátom olyan bialetti kávéfözövel fözte Helsinkiben a kávét. Irtó jó kávet tudott föözni.

Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos 2014.03.17. 22:56:13

A Brikkában készített majdnem-eszpresszót érdemes csak egy kis cukorral is megkóstolni (az igazi eszpresszót anélkül is).

Biztos tetszene a Bialetti Mukka Express. Az magától készít cappuccinót: youtu.be/ubbTZxC_mHE?t=4m45s
süti beállítások módosítása