2018.10.01.
07:00

Írta: Maestra Eszter

Kifogások helyett

Te hány kifogást tudsz előkapni, amikor éppen leülnél nyelvet(bármit) tanulni, de nincs hozzá kedved?

Nézzünk meg párat, de vigyázat, írom a cáfolatot is!

1. Sok a dolgom, a munkám, nincs rá időm. - Facebookozásra, instagram-görgetésére, tv-nézésre van? Ha csak minden második kütyüs bambulás helyett a tanulnivalóval foglalkozol, már nyertél egy csomó időt.

2. Nem szeretek egyedül/csoportban tanulni! - Akkor válaszd a csoportos/egyéni tanulást.

smiley-2091034_960_720.jpg

3. Nincs a környéken jó nyelvtanár/nincs szabad időpontja a tanárnak akihez mennék/nem jó időben kezdődik a nyelviskolai óra.  - Tanulj online/skype-on. Rengeteg lehetőség van rá.

4. Csak anyanyelvi környezetben lehet megtanulni rendesen egy idegen nyelvet. - (mit jelent a rendesen?) Teremts magadnak idegen nyelvű környezetet, állítsd át a telefonod, az alkalmazások, leveleződ stb. nyelvét a tanult nyelvre, hallgass online rádiót, nézz filmeket, sorozatokat, eredeti nyelven, keressén anyanyelvi beszélgetőpartnereket. (akár cseten)

5. Öreg vagyok. - Mihez? Nyelvtanulással kinyílik a világ, karbantartja az agyat.

6. Majd tanulok, ha.... - Szabadon behelyettesíthető - ha új munkahelyem lesz, ha lesz rá pénzem, a lakásfelújítás után, nyugdíjba megyek. Mindig van mire fogni, vannak célok amikért teszünk és vannak, amikért nem. Miért ne lehetne a nyelvtanulás is egy cél, amiért már ma megteszed az első lépést?

7. Nincs nyelvérzékem. - Bárki képes idegen nyelven megtanulni, akinek van motivációja, szorgalma, lelkesedése és ad magának a tanulásra időt. Vizsgáld meg, eddig melyik hiányzott ezek közül? Esetleg nem a neked megfelelő módszerrel tanultál? Próbáld máshogy!

8. Nincs rá pénzem.  - Nagyon sok online, ingyenes lehetőség elérhető, ezen kívül ingyenes és 2-3 kávé árába kerülő applikációkkal is lehet tanulni. Vagy mostanában pályázatos csoportok is indultak/indulnak, ahol különböző feltételek megléte esetén ingyenes a tanulás.

9. Nehéz a tanulandó nyelv. - Érdemes végiggondolni/rákeresni, hogy hány ember tanulta már meg az adott nyelvet. Akkor te miért ne lennél képes rá? Mi lenne, ha azokat a szavakat, nyelvtani szerkezeteket keresnéd, ami könnyű és/vagy tetszik?

10. Rossz a memóriám. - Szólistákat magolsz? Próbálkozz kifejezésekkel, szókártyákkal, használ a szavakat mondatokban, hallgass szövegeket a szavakkal. Készíts gondolattérképet, használj memóriafogast, rajzold le a szót. Változtass a módszereiden.

Mi maradt le a listáról?

8 komment

Címkék: tipp olasz nyelvtanulás megoldás coaching kifogások

2018.08.16.
10:42

Írta: Maestra Eszter

Olvass idegen nyelven!

Idegen nyelven olvasni sikerélmény, motiváció a további nyelvtanuláshoz, jobban rögzülnek az új szavak és a nyelvtani formák, megismered az adott nyelvű kultúrát, történelmet, gondolkodásmódot.

Hogy ez valóban így legyen, mutatok néhány tippet.

reading-925589_960_720.jpg

1. Válassz a szintednek megfelelő szöveget, lehetőleg olyan témában ami valóban érdekel téged. Akkor a szintednek megfeleő a szöveg, ha a szavak 70-80%-a nem okoz fejtörést. Pár mondatot olvass el, ha ez kb. így van, akkor neked való a szöveg.

2. Először keresd a szöveg általános értelmét, találd meg a fő témát, gondolatot. Már a cím is segíthet ebben, illetve ha van kép a szöveg mellett, azt is érdemes végiggondolni, hogyan kapcsolódik a szöveghez. Ha pedig az olvasott témáról van háttérismeretünk, azt is érdemes előhívni és megtalálni a kapcsolódási pontokat olvasás közben.

3. Olvasd el sokszor a szöveget (nem 2-3x, hanem valóban sokszor). Egyre több részletet tudsz így megfigyelni, mind tartalmilag és akár nyelvtanilag is. (ér örülni a felismert szavaknak, nyelvtani szerkezeteknek) Ha aktívvá szeretnéd tenni olvasás közben a tanulási folyamatot, jelöld aláhúzással, színezéssel a tudott, felismert szavakat, kifejezéseket, nyelvtani szerkezeteket. (Mindig azt amit tudsz, nem az ismeretleneket!)

4. Fogadd el, hogy lesz a szövegben olyan amit nem értesz, lehetőleg ne használj szótárat, hogy ne fordítási gyakorlattá alakítsd át az olvasási élményt.

5. Bónusztipp olvasás után: játssz a szöveggel, miután már alaposan megismerted. Olvasd hangosan, ügyelve a dallamra, kiejtésre. Foglald össze a tartalmát szóban a megjelölt kifejezések használatával. Írj egy új történetet a szöveg szavaival, kifejezéseivel. Csak a fantáziád szabhat határt!

Jó (idegen nyelvű) olvasást!

 

Szólj hozzá!

Címkék: tipp olvasás olasz nyelvtanulás tanulás szöveg nyelvtan szókincs szövegértés idegen nyelv

2018.06.13.
09:41

Írta: Maestra Eszter

Kiejtés gyakorlása idegen nyelven

Miért fontos a kiejtésről szót ejteni?  Mert lehet bármilyen tökéletes a nyelvtan tudásunk, vagy hatalmas szókincsünk, ha nem tudjuk a szavakat helyesen kiejteni, jól hangsúlyozni a tanult nyelven, a beszélgetőpartnerünkben nem tudunk jó benyomást kelteni. (nem az akcentusról van szó, az akár még bájos is lehet)

Ebben a cikkben a linkek olaszosak lesznek, de az ötletek bármely nyelvnél felhasználhatóak.

difetti-.jpg

1. Énekelj a tanult nyelven. Együtt a magnóval, feliratos youtube-videóval. Minél többször, sokszor!

Miért? Az éneklés lazít, oldja a görcsös jól akarom kimondani-érzést, segít a ritmusra, hangzásra koncentrálni. (+bónusz: egy csomó jó kifejezést is megtanulhatsz)

2. Használj hangos szótárt, ha bizonytalan vagy egy szó kiejtésében. (pl.: http://www.dizionario.rai.it/ , https://forvo.com/ - sok idegen nyelven, anyanyelvi beszélőkkel)

Miért? Így biztosan helyes kiejtéssel, hangsúllyal tanulod meg az új szót.

Szólj hozzá!

Címkék: tipp olasz nyelvtanulás beszéd kiejtés

2018.04.17.
08:12

Írta: Maestra Eszter

Régi nyelvtanulási tippek

ma is érvényesek...

Lomb Kató tolmács és fordító, többnyire autodidakta módon képezte magát tizenhat nyelv tudójává, amiből tíz nyelven tolmácsolt, a maradék hat nyelven "csak" fordított.

Nézzük meg a tippjeit, melyek használhatóak ma is? Melyek azok, amelyek fölött már eljárt az idő, fejlődött a technika? (a könyv 1970-ben jelent meg)

Lomb Kató 10 tippje a nyelvtanuláshoz: /idézet az "Így tanulok nyelveket " c. könyvéből /

szotar.jpg

 1. Foglalkozz mindennap a nyelvvel – ha többre nem jut idő, legalább egy tízperces monológ erejéig. A reggeli órák különösen értékesek e szempontból: ki korán kel, szókincset lel.

 2. Ha tanulási kedved túl hamar ellankad, ne ”forszírozd”, de ne is hagyd abba a tanulást. Vedd elő valamilyen formáját: olvasás helyett rádióhallgatást, leckeírás helyett szótárolvasást stb.

 3. Soha ne elszigetelt egységeket, hanem mindig kontextusba ágyazott szavakat, nyelvtani formákat tanulj.

4. Soron kívül írj és vágj be minden olyan részmondatot, amelyet mint ”előregyártott elemet” tudsz a beszélgetés során felhasználni.

Szólj hozzá!

Címkék: tipp nyelvtanulás

2018.03.08.
06:24

Írta: Maestra Eszter

A nyelvtanulás és az időbeosztás

Mikor van rá idő?

Mitől függ, hogy van olyan ember akinek mindig van ideje megtanulni a szavakat, átnézni a nyelvtant, gyakorolni, elkészíteni a leckét és van olyan, aki soha semmit nem készül, vagy az óra előtti 10 percben próbál valamit produkálni?

Nyilván máshogy állnak az időhöz.

time-280.jpg

Hol lehet megtalálni azt az időt, ami szükséges lenne a tanuláshoz?

Manapság az emberek rohannak, dolgoznak, valamit mindig csinálni kell, különben jön a haszontalanság érzése. A tanulás is kőkemény munka, de ha hiányzik az igazi motiváció és/vagy elérendő cél, akkor könnyebb mindig holnapra halasztani.

Első kérdés: hajlandó vagy most tenni a fejlősédesért? Akkor állj neki a tanulásnak (MOST!), ne tologasd. Ha az első lépést megtetted, vizsgáld át a napjaidat, hol vannak benne felesleges holtidők - utazás, várakozás, céltalan telefonnyomkodás, reggel ötszöri lenyomása a szundigombnak (az akár már 25 perc is lehet). Kapja meg ezeket az időket inkább a nyelvtanulás. 1-1 hanganyag meghallgatása, 2 nyelvtanfeladat megoldása, 10 szó megtanulása és mondatalkotás velük, rövid idegen nyelvű cikkek  átfutása és máris működik a dolog. Mivel foglalkozol  a nyelvvel, a sikerélmények is jönnek és több kedved lesz tanulni is, ugrásszerű lesz a fejlődés.

Amit  érdemes még átgondolni, hogy mekkora a prioritása van jelenleg az életedben a nyelvtanulásnak. Ha a 18. a listádon, akkor nem biztos, hogy most van az ideje, hogy nekiállj. Ha a prioritása nagy, akkor a holtidők mellett érdemes magadnak még időt felszabadítani azzal, hogy megszabadulsz olyan feladatoktól, amelyekre igazán nincs szükséged, nemet mondasz bizonyos dolgokra és a felszabaduló időt a nyelvtanulásra fordítod.

Szólj hozzá!

Címkék: hatékonyság olasz nyelvtanulás coaching időbeosztás

2018.03.01.
15:21

Írta: Maestra Eszter

Olaszország is behavazódott

Természetesen Észak-Olaszországban rendszeres vendég a hó télen, de idén a közép- és dél-olaszországi területeket is belepte a hó.

Képeket gyűjtögettem, mert igazán ritka látványt élvezhetünk most.

1. Róma

roma1.jpg

(Tiziana Fabi/AFP/Getty Images)

roma2.jpg

(Vincenzo Pinto/AFP/Getty Images)

Szólj hozzá!

Címkék: kép olasz utazás városok

2017.12.01.
07:09

Írta: Maestra Eszter

Olasz karácsonyi édességek

Olaszország nemhiába híres a konyhaművészetéről, nemcsak a tésztaételek, de a karácsonyi desszertek palettája is igen sokszínű ebben az országban. A számtalan karácsonyi desszert jellemző alapanyagai között megtalálható a csokoládé, a mandula, a mogyoró, a mazsola, a különböző kandírozott gyümölcsök és a méz.

Nézzünk meg néhányat ízelítőnek:

1. Panettone: ami nekünk a beigli, az az olaszoknak a panettone. Milánói eredetű édesség, ami a karácsonyi ebéd és vacsora végén nem hiányozhat az asztalról. A süteménynek jellegzetes magas hengerformája van, kicsit hasonlít a mi kuglófunkhoz. Íze is emlékeztet a kuglófra, nagyon levegős, könnyű sütemény, benne sok mazsola, cukrozott gyümölcs, narancshéj, az egész megszórva vaníliás cukorral. 

2. Pandoro: veronai eredetű, nyolcágú csillag alakú foszlós kalács,  zsírosabb a panettonénál és egyetlen előírt fűszere a vanília.

3. Panforte: tipikus sienai fűszeres édesség.

4. Torrone: mézes-mandulás nugát Cremonából.

5. Struffoli: nem maradhat el a nápolyi karácsonyi asztalokról. Mézben áztatott, aranyszínű kis golyócskák kandírozott gyümölcsdarabokkal.

6. Gubana:  magvakkal és aszalt gyümölcsökkel gazdagon töltött kelt tészta Friuli tartomány kedvelt édessége.

7. Ricciarelli: egyszerű, rafináltan finom, könnyen, de nem gyorsan elkészíthető, sienai, karácsonyi, mandulás sienai aprósütemény.

Hozzávalók:

500 gr hámozott mandula

300 gr kristálycukor

20 gr vaníliás porcukor

2 nagyobb tojás fehérjéje

Fél kiskanál szódabikarbóna

1 narancs lereszelt héja

Keserű mandula aroma, ízlés szerint

Vaníliás porcukor a tetejére

Elkészítés:

Vágjuk fel egészen apróra a mandulát, egy mélyebb tálba öntsük össze a kristálycukrot, a vaníliás porcukrot, a felaprított mandulát, adjuk hozzá a szódabikarbónát, a narancs lereszelt héját és az egészet jól keverjük össze. Ezután tegyük bele a felvert fehérjéket, esetleg néhány csepp keserű mandula aromát és kézzel gyúrjuk homogén keverékké. Fedjük le a tálat, és szobahőmérsékleten hagyjuk 1 napig állni.

A mandulás tésztából formáljunk 4-5 cm széles „szalámikat”, ezekből vágjunk kb. 1 cm vastag szeleteket, és a kezünkkel alakítsunk belőlük, kissé lekerekített élű rombuszokat. Helyezzük a sütiket egy sütőpapírral bélelt tepsire, a tetejüket szórjuk meg porcukorral, és 160-180 fokra előmelegített sütőben, süssük kb. 15-20 perc alatt aranysárga színűre, a lényeg, hogy világosak és puhák maradjanak. Nem kell megijedni, hihetetlenül puhák lesznek, és szinte nyersnek tűnnek, hagyjuk kihűlni a tepsin, hidegen, a külsejük megkeményedik, de a belsejük lágy marad.

Zárt dobozban több napig is elállnak és az ízük szinte egyre fantasztikusabb!

(forrás: http://izek-muveszete.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=1186132)

8. Cartellate: karácsonyi sült tésztacsiga Pugliából. Mustsziruppal, vagy mézzel locsolják, fahéjjal megszórva találják.

3 komment

Címkék: olasz karácsony édesség recept

2017.11.27.
07:49

Írta: Maestra Eszter

Nyelvtanulási tippek a gyorsabb fejlődésért

Sajnos nem létezik továbbra sem a csodakapszula, amit bevesz a nyelvtanuló és egyből anyanyelvi szinten áll egy idegen nyelvből. Ellenben léteznek módszerek, amivel a tanulási folyamat meggyorsítható, eredményesebbé tehető.

hasznos_tippek.jpg

1. Amikor egy új nyelvvel ismerkedsz:

- válaszold meg magadnak, hogy miért akarod ezt a nyelvet megtanulni

- térképezd fel a nyelviskolákat, magántanárokat, online lehetőségeket (ha lehetséges vegyél részt próbaórán)

- gondold át milyen tanulási tapasztalataid vannak, mi működött, mi nem

- tervezd meg az időt amit nyelvtanulásra tudsz fordítani (nemcsak az órák idejét, hanem azt is amikor leckét írsz, szavakat tanulsz, gyakorolsz, stb.)

2. Amikor már tanulod a nyelvet:

- képzeld el, hogy idegen nyelven írsz, olvasol, beszélsz, filmet nézel, stb.

- amikor tanulsz, akkor valóban tanulj (ne chatelj, ne facebookozz, ábrándozz közben)

- gyűjts magad köré olyan embereket, akikkel tanulni, beszélni tudsz akár idegen nyelven, akár az idegen nyelvről

3. Ahogy haladsz a tanulmányaidban:

- az óra után foglald össze magadnak, hogy miről tanultál

- ne az utolsó pillanatban készítsd el a leckét

- inkább többször keveset tanulj, mint egyszer sokat

- hallgass a tanult nyelven zenét, hangoskönyvet, podcastot, rádiót, nézz filmet, mesét, olvass könnyített olvasmányokat

4. Ha elakadsz:

- ne légy türelmetlen

- kérdezz

- gondold át újra a céljaid

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: tipp olasz nyelvtanulás coaching

2017.10.09.
07:00

Írta: Maestra Eszter

Nyelvtanulás sikerekkel

Nyelvtanárként az első beszélgetéskor, találkozáskor mindig felteszem a kérdést:

  • - Miért szeretnél olaszul tanulni?
  • - Mi a célod az olasz nyelvvel?

 

A legtipikusabb válaszok:

  • - Szeretném megtanulni, mert tetszik. (De milyen szinten? És milyen tempóban? Mire fogod használni?)
  • - Kell a nyelvvizsga a diplomámhoz. (Tegnapra, ugye? Milyen szintről indulunk? Mennyi időd lesz a nyelvvel foglalkozni?)
  • - Csak úgy. (Ezzel a válasszal sincs konkrét baj, de a későbbiekben, egy-egy nehezebb időszakban, honnan lesz belső motiváció átlendülni a holtpontokon?)

 

Szintén ismerős lehet, hogy vannak, akik többször nekifutnak egy nyelvnek. Mindig újrakezdik és/vagy hosszú időn át járnak tanárhoz, nyelviskolába, de nem képesek a tanult nyelvet használni. Vagy amikor nyelvtanulóként folyamatosan keresi az ember a kifogásokat, hogy miért is nem tanulta meg a szavakat, vagy írt házi feladatot, vagy egy hét alatt rá sem gondolt a nyelvre.

manipulate2-1024x681.jpg

Ezeket az akadályokat segít leküzdeni, ha SMART-célt tűzünk ki magunk elé. SMART-cél=okos cél, azaz:

Specifikus - Mérhető - Attraktív - Reális - Terminizált

Nézzük meg ezt egy konkrét példán: "Szeretnék olaszul tudni." - Hogyan alakítható át ez okos céllá?

Specifikus: Szeretnék nyelvvizsgát tenni. vagy: Olasz nyelvű filmeket szeretnék nézni és ezekről csetelni anyanyelvi ismerősökkel.

Mérhető: Középfokú nyelvvizsgát szeretnék tenni. vagy: A filmekből 10 szót/kifejezést tanulok meg naponta.

Attraktív: azaz motiváló. A nyelvvizsgához a nyelvtan átismétlésére van szükségem. (A nyelvvizsgához a témakörökhöz bővítem a szókincsem olvasmányokkal.) vagy: A kedvenc filmeimet nézem olaszul.

Reális: Középfokú nyelvvizsga eléréséhez kb. 600 óra tanulás szükséges. Ha most kezded a nyelvtanulást, akkor ezt nem valószínű, hogy fél éven belül reálissá tudod tenni. Számold ki magadnak, hogy ennyi óra tanulás a te életedbe hogyan illeszthető bele. vagy: Filmnézésnél: heti 1 filmet nézek meg idegen nyelven.

Terminizált: azaz időben korlátozott. A kitűzött időpont ne legyen túl szoros, mert akkor könnyen feladjuk, hogy úgysem teljesíthető, sem túl hosszú, mert akkor meg hajlamosak vagyunk elbagatellizálni, hogy "ráérünk arra még". Középfokú nyelvvizsgát teszek 2018. májusában. vagy Februárban már képes leszek olaszul filmekről csetelni.

Károly azt tervezi, hogy 2018 végén középfokú nyelvvizsgát tesz, heti 2 nyelvórát vesz és 4 órát otthon készül, emelett új szavakat olasz netes napilapok rendszeres olvasásával tanul. Károly okos. Légy olyan, mint Károly!

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: tipp olasz nyelvtanulás coaching célmeghatározás

2017.08.03.
12:23

Írta: Maestra Eszter

Mielőtt nyelvtanulásba kezdesz...

Pár ötlet, amit érdemes végiggondolni, mielőtt egy (új) nyelv elsajátításába kezdenél.

Fogalmazd meg konkrétan a célodat, amiért tanulsz: munkádhoz szükséges, diplomádhoz kell a nyelvvizsga, szeretnél egy új kultúrát megismerni, külföldön akarsz élni/dolgozni, kedvenc sorozatodat szeretnéd megérteni, kommunikálni szeretnél a nyaralásod alatt.

nyelv.jpg

Ha már a célodat tudod, fogalmazd meg a tanulási tervedet: mennyi időt tudsz hetente a tanulásra fordítani, milyen anyagi és egyéb (hanganyagok, könyvek, online leckék) forrásaid vannak, milyen tempó lenne alkalmas, egyedül vagy csoportban, tanárral vagy tanár nélkül vágsz bele a tanulásba.

Eddigi tapasztalataid a segítségedre lesznek, hogy fix órarended legyen, esetleg külföldi tanfolyamra mész, vagy egy jó tankönyv segítségével indulsz el, vannak-e a környezetedben olyanok, akivel gyakorolni tudod a beszédet, hogyan sajátítasz el új nyelvtani egységeket.

Ha már nekiálltál a tanulásnak, ne csüggedj el, egy-egy nehezebb időszakban (mindig van olyan szó, vagy nyelvtan ami nehezebb, de idővel ezek is szépen beépülnek). Gondolj ilyenkor vissza arra, hogy miért is tanulsz ez segít visszatalálni a motivációdhoz és a továbbhaladáshoz is. Legyél kitartó, az anyanyelvedet sem 3 hónap alatt sajátítottad el. Bízz magadban, nincs olyan, hogy: túl öreg, túl elfoglalt, soha nem tanultál meg még egy nyelven sem. Ha van belső motivációd és terved - esetleg egy támogatód, mentorod, megfelelő tanárod  - ezek segítenek a negatív hangulaton átlépni. Soha ne a kifogásokat keresd, hanem a neked megfelelő módszert és megoldási lehetőségeket!

A tanulás során, ne kapkodj, ne akarj egyszerre mindent tudni, érteni, tagold az anyagot apróbb lépésekre. Ne félj a hibáktól, gyakorolj bátran és minél többet. Mind a négy fő készséget fejleszd: olvass rendszeresen, minél korábban próbálkozz élő szövegekkel (netes cikkek téged érdeklő témákban; mesék), de a könnyített olvasmányok is nagyon hasznosak.  Hallgass zenét, podcastokat, rádiót, hangoskönyveket. A két terület remekül ötvözhető, ha a hangoskönyvet olvasod is hallgatás közben, vagy a zeneszöveget először olvasod, majd együtt énekled az előadóval. (csak bátran!) Írj - kezdetben - mondatokat a megtanult szavakkal, nyelvtani formákkal, bevásárlólistát, majd vezess idegen nyelven naplót, keress  - lehetőség szerint anyanyelvi - chatpartnert. Beszélj amikor csak lehet, akár magadban is  - kommentáld amit látsz, amit csinálsz, kommunikálj a tanulótársaiddal, tanároddal, keress beszélgetőklubot, vagy a környékeden előforduló külföldiek társaságát (ha van rá módod).

Jó tanulást!

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: tipp olasz nyelvtanulás beszéd coaching

süti beállítások módosítása