2014.04.17.
06:04

Írta: Maestra Eszter

Colomba - az olasz húsvéti kalács

Egész Olaszországban fogyasztják Húsvétkor a Colomba-t (jelentése: galamb), a galamb formájú - lombardiai eredetű - lágy püspökkenyeret.

Colomba

A Colomba, a galamb a béke és az új élet jelképe. A szárított gyümölcsök a szegénységet jelképezték, mivel a szegény ember szárítva tette el, hogy majdan Húsvétkor belesüthesse azokat az ünnepi tésztába. Manapság már nagyon sokféle colomba kapható, készíthető: lehet mascarpone-s, töltött, töltetlen, csokoládés, vagy csak csokoládéval megszórt. Legismertebb, legelterjedtebb változatának a tésztájába narancsdarabokat kevernek és a tetejét mandulaforgáccsal szórják meg.

Ez egy időigényes tészta, legjobb este nekiállni, így másnapra elkészül.

Hozzávalók:

  • 500 gramm liszt
  • 25 gramm friss élesztő
  • 100 ml tej
  • 250 gramm vaj
  • 160 gramm cukor
  • 3 egész tojás
  • 3 tojás sárgája
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 1 evőkanál méz
  • 100 gramm kandírozott narancs
  • 50 gramm kandírozott citromhéjkocka
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 citrom reszelt héja
  • 100 gramm őrölt mandula
  • 100 gramm cukor
  • 3 tojásfehérje
  • 50 gramm egész mandula

Készül a colomba

  1. Először gyúrjunk össze 100 gramm lisztet 50 ml tejjel és 25 gramm élesztővel, majd pihentessük 30 percet meleg helyen.
  2. Adjunk hozzá 100 gramm lisztet, 50 ml tejet, és gyúrjuk sima rugalmas gombóccá.
  3. Újból pihentessük 30 percet.
  4. Ezután adjunk hozzá 150 gramm lisztet, 60 gramm cukrot és 80 gramm vajat, így 2 órát pihentessük.
  5. Végül adjuk hozzá a maradék 150 gramm lisztet, 170 gramm vajat, 100 gramm cukrot, egy csipet sót, 1 zacskó vaníliás cukrot, a narancs és citrom reszelt héját, 1 evőkanál mézet, 3 tojássárgát, 3 egész tojást, végül a kandírozott citrusokat. Ha ragadna, kevés lisztet szórjunk hozzá.
  6. Pihentessük 8 órát.
  7. Gyúrjuk át a tésztát, alakítsuk galamb formára, vagy helyezzük papírformába (nem tudom, hogy Magyarországon kapható-e) és pihentessük még 6 órán keresztül.
  8. Sütés előtt a tetejét kenjük meg az őrölt mandula, cukor és tojásfehérje keverékével, majd szórjuk meg az egész mandulákkal.
  9. Előmelegített sütőben 180°C-on kb.30 perc alatt sül meg.

Ha minden jól ment, így fog kinézni:

Szólj hozzá!

Címkék: olasz húsvét étel recept gasztró

A bejegyzés trackback címe:

https://maestra.blog.hu/api/trackback/id/tr606011371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása